Очакваме посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Скопие Дейвид Гиър и

...
Очакваме посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Скопие Дейвид Гиър и
Коментари Харесай

Мицкоски: Очакваме София да отвори пътя на РСМ към ЕС

Очакваме посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Скопие  Дейвид Гиър и сътрудника му да беседват в София за това българското държавно управление да отвори пътя на македонските жители - без диктат и без ултиматуми. Това съобщи в събота водачът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, представен от МКД. 

" Изключително съм обезпокоен за високото равнище на корупция, престъпност, униженията, които се случват при издаването на документи за пътешестване на македонски жители, срамът, на който сме очевидци всеки ден ", сподели водачът на опозицията.

На въпрос за претендента за президент на партията и дали ВМРО-ДПМНЕ би подкрепила и непартиен претендент, Мицкоски сподели, че посредством вътрешнопартийни изследвания някъде през втората половина на февруари  ще схванат кой има най-хубави шансове за кандидатура.

" ВМРО-ДПМНЕ е демократична партия и всеки, който дава отговор на изискванията, може да взе участие във вътрешнопартийния развой, който ще приключи с конгрес, на който делегатите ще изберат претендента, зад който ще застане ВМРО-ДПМНЕ ", акцентира Мицкоски. Когато Мицкоски беше запитан дали чака някоя от ръководещите партии да се причисли, той сподели, че има сигнали от доста от партиите, които в този момент са на власт или са били на власт,  за присъединение към ВМРО-ДПМНЕ.

Посланик Гиър в изявление за МИА сподели преди този момент, че в случай че ВМРО-ДПМНЕ е за Европейски Съюз и за договаряния, е ясно какво би трябвало да направи По думите му, няма наново отваряне на преговорната рамка.
 Пендаровски уверен, че България е направила неприятни ходове
Пендаровски уверен, че България е направила неприятни ходове

Но упорства Скопие да има положителни връзки със съседите

" Ако партията е за Европейски Съюз и договаряния за присъединение, е ясно какво би трябвало да се направи. Имаме контракт от юли 2022 година Имаме договаряния за отворен достъп. Процесът на наблюдаване беше сполучлив и в този момент би трябвало да се създадат конституционните промени, с цел да може страната да продължи напред и да се оправи с основните въпроси, за които говорихме първоначално - върховенството на закона, битката с корупцията - съсредоточавайки се върху неща, които ще те трансформираха живота на хората ", сподели Гиър.

Бъдещият състав на македонският парламент ще би трябвало да продължи дебата за конституционните промени на действителна основа и с доста по-почтено отношение към македонската общност. Това съобщи през декември президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в годишното си послание в Народното събрание.

" Кристално ясно е, че европейската рамка не може да бъде изменена към по-добро, , без значение кой е на власт в Брюксел или София " , сподели президентът.

Той изрази надълбоко разбиране, че никой от днешното потомство политици в никакъв случай няма да договаря по въпросите на идентичността, тъй като, както уточни, " нашите червени линии не са избрани от нас, те са избрани от дълго време от тези, които направиха тази страна в 1944 година с актове на Първото съвещание на АСНОМ ".

Пендаровски се спря и на македонско-българските връзки, като акцентира, че , довели до изстудяване на връзките, само че добави, че е в полза на Македония да има продуктивно съдействие с всичките си съседи.
 Пендаровски: РСМ била шокирана от ветото
Пендаровски: РСМ била шокирана от ветото

Президентът на РСМ означи, че първите сигнали за желанието на България се появили преди към три години

" Със сигурност не е в наш стратегически интерес да вършим зложелател от България, тъй като е в наш интерес да имаме постоянна среда и продуктивно съдействие с всичките ни съседи, вместо да пилеем нашите сила с тях, спор за история ", акцентира той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР